מה טבעונים אוכלים – תנו לי להפתיע אתכם
העולם הולך לכיוון של קיימות, הכנסת ערכים "ירוקים" וסביבתיים לחיי היום יום, בתחום התזונה (אבל גם בתרבות הבידור והביגוד), הפכה מזמן למגמה ברורה. הכנסת הערכים לתחומים הקיומיים שלנו ובראשם התזונה אינה דבר חדש, וכבר מזמן לא נחלתם של מתי מעט. חלקם היחסי באוכלוסייה של צמחונים ושל טבעוניים עולה בכל שנה ומהווה נתח לא מבוטל מסך הציבור העולמי (בישראל יש למעלה מ15% טבעונים וצמחונים). חלק גדול משהציבור עדיין לא יודע מה זה אוכל טבעוני ולא מכיר את האג'נדות והשיקולים לאכול אוכל טבעוני (סיבות אקולוגיות, סיבות בריאותיות, דתיות, רוחניות וכו').
אז בשביל לעשות סדר ולחשוף באופן ראשוני את הקוראים לשאלה מה אוכלים טבעונים כתבנו את המאמר הבא.
מה מותר לטבעונים לאכול
בואו נתחיל מקצת סמנטיקה: טבעונות אינה דיאטה שבה אסור לאכול מזונות מסוימים, טבעונות היא אורח חיים אשר מרבית הדוגלים בו עושים זאת מסיבות מוסריות. ישנם, כמובן, אלו שאימצו אורח חיים טבעוני מסיבות בריאותיות או אקולוגיות, לכן ההימנעות ממוצרים שמקורם מן החי היא אך ורק עניין של בחירה והחלטה – מותר לנו לאכול הכל אך אנו בוחרים להימנע מאכילת מזונות מסוימים המכילים חומרי גלם שמקורם מן החי. יוצא מכך שהשאלה הנכונה אינה מה טבעונים יכולים לאכול אלא מה הם בוחרים לאכול.
רובם המכריע של הטבעונים אינם אוכלים שום דבר שהיה פעם חי וגם לא דברים שמיוצרים על ידי בעלי חיים. על מנת שיהיה ברור, בעלי חיים מוגדרים ככל יצור שיש לו אימא, כלומר – גם דגים ושרצים הם בעלי חיים. תוצרים של בעלי חיים כוללים מגוון מוצרים המופקים מעולמם של בעלי החיים ואשר האדם מלקט למטרות שונות ובהן אכילה. רוצים דוגמאות? בבקשה:
מזון שמקורו בתוצרת מן החי:
חלב – כדי לייצר חלב מכניסים את הפרה להריון ולוקחים לה את העגל לשחיטה.
ביצים – התרנגולות מוחזקות בתנאים אכזריים במיוחד (גם תרנגולות חופש) ובגיל שנתיים, כאשר קצב ההטלה שלהן לא כלכלי, הן מובלות לשחיטה או מחושמלות למוות.
דבש – הדבורים מייצרות אותו למטרות שלהן אך ברגע שבני האדם אוספים את הדבש בתהליך הנקרא רדייה לדבורים אין ברירה אלא לעוף למרחקים גדולים יותר ולחפש עוד צוף על מנת לספק גם את הצורך שלהן בדבש. כל זה עוד לפני שמדברים על האופן בו נלקח מהן הדבש בחסות פיזור עשן המיועד להאט את פעילותן על מנת שלא יתקפו את הדבוראים, אך בפועל חלקן נחנקות ממנו למוות.
תוצרים של בעלי חיים שאינם מזון כוללים:
פרווה – נכון, לא מדובר באוכל אבל גם פרווה היא תוצר המגיע מבעלי חיים ולפעמים היא אף מופשטת מהם כשהם עדיין בחיים. מקורן של פרוות רבות הוא בחיות שמגדלים בשבי, בתנאים קשים, למען הפרוות ותו לא ולפעמים פרוות מגיעות מחיות שצדים באכזריות, גם כן – אך ורק למטרת הפשטת פרוותן.
עור – כמו הפרווה, גם כאן לא מדובר במזון, אבל גם לא מדובר בתוצר לוואי של תעשיית הבשר (המזעזעת כשלעצמה) אלא בעור שפעמים רבות מופשט מן החיה בעודה גוססת.
צמר – מקור הצמר, כידוע, הוא מן הכבשים ותהליך גזיזתו מאד אכזרי וכואב ואף גורם לפציעות וזיהומים לכבשים עצמן.
טבעונות- מה לאכול
מהו אוכל טבעוני? למעשה, מדובר בתפריט מאוד עשיר עם אפשרויות רבות. המכיל את כל אבות המזון. הנה כמה דוגמאות:
דגנים – שיבולת שועל, אורז, חיטה, בורגול, פסטה, קוסקוס, כוסמין, סייטן, תירס, שיפון, דוחן, שעורה, גריסים, דורה וטף.
זרעים וגרעינים – קינואה, כוסמת, דלעת, חמנייה, שומשום, צנוברים, פרג, צ׳יה, פשתן, אמרנט.
קטניות – חומוס, שעועית מכל הצבעים, שעועית מש, לוביה, עדשים בצבעים שונים, סויה ומוצריה (אדממה, חלב ויוגורט סויה, טופו, סויה יבשה), אפונה ועוד.
שמנים – אבוקדו, זיתים, שמן זית, שמן קנולה, שקדים, בוטנים, אגוזים טבעיים, קוקוס (כולל חלב קוקוס ושמן קוקוס), קשיו, לוז, פקאן, אגוזי מלך, פיסטוקים, מקדמיה, ברזיל וכו׳.
ירקות ופירות – מכל הסוגים והצבעים, כולל עלים ירוקים.
לחמים – ברוב המקרים רשימת המרכיבים של לחם כוללת קמח כלשהו, שמרים, מים ושמן, כך שהוא מתאים לתזונה טבעונית. במקרים בהם בצק הלחם יכיל ביצה, חמאה, או שהוא מוברש מלמעלה – זה כבר פחות מתאים.
ומה אם יש לכם אורחים או בני משפחה טבעונים?
ההמלצה שלנו היא לבחור להגיש כמה מתכונים שכולם יכולים להנות מהם – הטבעונים והלא טבעונים – רצוי כאלו המכילים חלבון (שעועית, עדשים, חומוס, טופו, סייטן) אשר ישביעו לאורך זמן.
אם אתם רוצים לקבל רעיונות נוספים, אני מזמינה אתכם להקליק כאן ולבקר בעמוד המתכונים בבלוג שלי בו תוכלו לבחור מבין מגוון המתכונים המפנקים שלי. כולי תקווה שהצלחתי לעשות לכם מעט יותר סדר בנושא ואני רוצה להרגיע אתכם, אנו הטבעונים איננו אנשים רעבים תמידית.





