סדנה אינסטגרם ישראל16

לאכול בריא

תזונה נכונה אפשרית גם בטבעונות 

אחת השאלות שאני נשאלת מדי פעם, ואני מודה שעדיין מפתיעה אותי, היא ״האם להיות טבעוני זה אומר לאכול בריא?״ התשובה היא מורכבת, כיוון שמצד אחד כן – מזון טבעוני הוא, ברובו, בריא, מבוסס על מוצרים וחומרי גלם טבעיים. אבל, כמובן שיש גם מוצרי מזון שטבעונים יכולים לאכול שאינם בריאים במיוחד וכמו כל דבר, מילת המפתח כאן היא … איזון. 

 

אני תמיד אומרת שגם קולה וצ'יפס הם טבעונים – השאלה אם נכון לצרוך אותם כל יום…. 

גם הסוכר למשל, הוא מוצר שטבעונים יכולים לצרוך, אך הוא לא ממש בריא ובטח לא אם צורכים ממנו כמויות גדולות. גופנו יודע להיפטר ממה שמפריע לו אם אנו לא מפריזים בצריכתו. 

 

למה לאכול בריא 

שאלה שלכאורה קצת עונה על עצמה – כי זה בריא. 

כאשר אוכלים באופן בריא ומאוזן ודואגים להזין את הגוף בכל מה שהוא צריך, מאפשרים לו לתפקד היטב. 

 

מהי תזונה נכונה ובריאה 

תזונה בריאה הינה כזו המשלבת את כל המרכיבים שגופנו זקוק להם על מנת לתפקד כראוי. אחד הנושאים שהכי מטרידים את מי שעובר לתזונה מהצומח הוא איך לשמור על הערכים התזונתיים של מה שאנו אוכלים, עם דגש על חלבון וברזל, זאת כיוון שמרבית האנשים משוכנעים שאלו דברים שמתקבלים כמעט בבלעדיות ממוצרי מזון שמקורם בחי ולא בצומח. 

 

מה זה אוכל בריא 

מידע על אוכל בריא ניתן למצוא ברחבי הרשת והוא מאד נגיש, אבל אני רוצה לתת לכם קצת כיוון ותובנות משלי. חשוב לי להתייחס לנושא החלבונים שהם, כידוע, חלק מאד חשוב בתזונה מאוזנת: 

אז איך משלבים חלבון בתזונה מן הצומח? תרשו לי להכיר לכם את מי שמהוות את מקור החלבון העיקרי של טבעונים – הקטניות. 

אלו מכילות גם פחמימה וגם חלבון והן משויכות כיום לקבוצת המזונות המספקים חלבון. אבל רגע, הקטניות הן לא רק חלבון ופחמימה, הן מכילות עוד רכיבים חשובים כמו סיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצה B, כך שבאמת חשוב לשלבן בתזונה המתבססת על מקורות צמחיים. 

למשפחת הקטניות שייכים חומוס, עדשים, שעועית על מגוון סוגיה, סויה, פול, אפונה, תורמוס ועוד. 

חשוב גם אופן ההכנה של קטניות – בשלב ראשון מומלץ להשרות אותן במים לפני הבישול. ההשריה תקצר את משך הבישול וגם תגרום לקטניות להתעכל יותר בקלות מה שיוביל לפחות גזים. 

לא את כל הקטניות חייבים להשרות: עדשים, לדוגמא, אינם מחייבים השרייה. 

 

זמן השרייה משתנה מקטנייה לקטנייה, ויכול לנוע בין מספר שעות ליממה. אם אתם רוצים להפחית עוד יותר את תופעת הגזים המתלווה לאכילת קטניות, קבלו טיפ קטן ממני והחליפו מדי כמה שעות את המים המשמשים להשריה. אפשר גם להנביט קטניות על מנת לשפר את הערכים התזונתיים. 

 

ברגע שאני מתבססת על אכילה מהצומח ונמנעת ממוצרים שמקורם בבעלי חיים ותוצריהם, ומשתדלת לבשל בעצמי ולהימנע עד כמה שניתן ממזון מתועש או מעובד, אני יודעת שאני אוכלת באופן בריא. 

 

גם עם אוכל בריא דיאטה יכולה להצליח 

לאכול נכון זה מאד חשוב, בריאות ודיאטה אינם מונחים מנוגדים, להיפך. טוב תעשו אם תקפידו לאכול בצורה מאוזנת כאשר אתם עושים דיאטה ובכלל, במקום להתרסק על דיאטת רצח קשה, נסו לסגל לעצמכם משטר של אכילה נכונה המבוססת על מזון בריא. 

 

קבלו ממני עוד כמה טיפים ומידע שקשורים לקטניות: 

½ כוס קטניות מבושלות שוות ערך ל- ¼ ק״ג עוף או לביצה אחת. 

אם אותה ½ כוס תהיה של שעועית שחורה, היא תכיל 7.5 גר׳ חלבון, לעומת 6 גר׳ חלבון בביצה אחת – זו תוספת של 25%! 

 

כדאי מאד להוסיף קטניות מונבטות – טריות או מבושלות – לסלטים, למרקים או לתבשילים. 

קטניות וטופו הם סוגי מזון המעניקים שובע לאורך זמן. ואפשר במקרים מסויימים, כמו הדוגמא שהזכרתי, להשיג יותר ערך תזונתי ממקור של מזון מן הצומח לעומת מזון שמקורו מן החי ותוצריו. 

זה אומר שאפשר לנהל דיאטה המבוססת על מזון מן הצומח שתהיה יעילה ובריאה לפחות באותה מידה. 

 

איך לאכול בריא 

אפשר לסכם ולומר שתפריט המבוסס על מזון מן הצומח יכול בהחלט להוות צורת אכילה נכונה ובריאה, שלא יחסר לכם בה שום מרכיב תזונתי חשוב. 

 

אם אתם רוצים לדעת איך אני דואגת שיהיו לי מספיק חלבון וברזל וגם סידן, אשלגן, סיבים תזונתיים ועוד, אני אסביר: 

אני משתדלת לשלב לפחות פעם ביום מנה של קטניות ומנה של דגנים, הרבה ירקות ועלים ירוקים לאורך כל היום ומעט אגוזים וטחינה. באופן זה אני מספקת לגופי גם חלבון, גם פחמימות, גם שומנים, גם סיבים תזונתיים, גם סידן ועוד הרבה וויטמינים. כדי לאכול בריא צריך לברור ולבחור מה מכניסים לגוף שלנו. צריך ללמוד מה טוב עבורו ומה מזיק לו. מיותר לציין שג׳אנק פוד אינו מומלץ. 

חשוב לשים לב למרכיבי המזון שלנו ולשלב מזונות המספקים לגופנו את כל מגוון צרכיו, על מנת לשמור על תפקוד מצוין של כל החלקים והמערכות. 

 

אם אתם רוצים לקבל רעיונות נוספים, אני מזמינה אתכם להקליק כאן ולבקר בעמוד המתכונים בבלוג שלי בו תוכלו לבחור מבין מגוון המתכונים המפנקים שלי. מקווה שהצלחתי לעשות לכם מעט יותר סדר בנושא ואני רוצה לגלות לכם סוד: רוב הטבעונים לא רעבים וממש לא מסתפקים בסלט.

 

דאל עדשים
פלאפל אפוי2

מוזמנים לשתף באהבה

עדי כהן סימן טוב

נעים מאד, אני עדי כהן סימן טוב יזמית, אשת שיווק, בלוגרית אוכל ומנחת סדנאות בישול בריא וטבעוני.

רישום לניוזלטר

קבלו את המתכונים והעדכונים שלי

קורסים וסדנאות נבחרים

פוסטים מאותה קטגוריה

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן